En fars kjærlighet

En fars kjærlighet

En fars kjærlighet

Skrevet av Aurora. Først publisert 26.06.2017.

I Uganda var 56 % av befolkningen under 18 år i 2015, noe som gjør at landet har en av de yngste befolkningene i verden. I gjennomsnitt føder hver kvinne seks barn, noe som betyr at landet vil ha doblet befolkningen i løpet av de neste 25–30 årene. Det gjør at tidlig læring og barns utvikling vil være viktig i årene fremover, både for landets samfunnsmessige og økonomiske utvikling. All statistikk og forskning understreker nemlig viktigheten av små barns utvikling og læring.

Abraham, 25 år, har nylig blitt pappa. Den lille har fått navnet Angolere, og omtales stolt som «arvingen hans» i landsbyen der han og kona Vicky bor. Som nybakt far er læringskurven bratt. Abraham forteller at under graviditeten fikk de råd fra helsesenteret. «Jeg lærte at jeg måtte gi kona mi ekstra støtte, og sørge for at hun ikke stresset unødig.»

Abraham og Vicky tilhører Karamoja-klanen. En viktig kulturell norm for dem er at mannen i huset flytter ut de første to månedene etter at et barn er født. Svigermoren hans har tatt hans plass, for å hjelpe og støtte den nybakte moren. Abraham er bestemt på at dette ikke skal hindre han i å stille opp for Vicky og Angolere, og han er hjemme så mye han kan.

«Når barnet mitt er urolig, vugger jeg han forsiktig, og synger en sang om kveg for ham», sier Abraham. Når han gjør dette blir babyen lykkeligere, noe som Abraham sier er veldig viktig for han som far.

Abraham og Vicky har fått informasjon om hvor viktig det er at Angolere, og alle andre små barn, blir stimulert og oppfordret til læring og utvikling fra en tidlig alder. Abraham drømmer om at sønnen en dag skal utdanne seg som lege.

Regionen de bor i har store utfordringer med langvarig tørke. Mat er ikke alltid det enkleste å få tak i, og mange barn i regionen er underernært, noe som påvirker utviklingen deres. Abraham er fast bestemt på å ikke være som mange andre som kun forsørger familien på durra, som er en type korn. «Jeg vil være annerledes. Jeg vil jobbe hardt så barnet mitt har tilgang på nok melk. Jeg ønsker å skaffe mange ulike typer mat.»

Livet i Uganda kan være vanskelig for mange. UNICEF jobber for å spre informasjon om viktigheten av tidlig læring og riktig stimulering for barns utvikling. Dette er arbeid som Abraham, Vicky og Angolere høster frukter av, og som gir dem kunnskap til å sørge for et hjem fylt av kjærlighet, omsorg og lek.