Hungersnød i Sør-Sudan

Hungersnød i Sør-Sudan

Hungersnød i Sør-Sudan

Skrevet av Benedicte. Først publisert 05.06.2017.

Da Sør-Sudan ble en selvstendig stat i 2011 brant håpet om en bedre fremtid sterkt i manges hjerter, men årene siden har vært vanskelige. I begynnelsen av 2017 ble det erklært hungersnød i deler av landet – den første hungersnøden som har blitt kunngjort på verdensbasis på flere år. Sammen med Verdens matvareprogram har UNICEF stilt opp også i Sør-Sudan, og sammen har de gitt livsviktig hjelp til over 145 000 mennesker – inkludert 33 000 barn under fem år.

Det er ikke lett å nå mange av de som er utsatt for hungersnød i Sør-Sudan. Nesten to millioner mennesker, og nesten en million barn, har grunnet vold og konflikt måtte rømme til områder som er svært vanskelig å ta seg til. Humanitære arbeidere må derfor ferdes dypt inn i Sør-Sudan for å nå noen av de menneskene som trenger hjelp mest.

Det er nettopp på grunn av situasjoner som disse at UNICEF og Verdens matvareprogram i 2014 designet mobile nødhjelpsgrupper som går under navnet Integrated Rapid Response Mechanism (IRRM). Disse gruppene spesialiserer seg på å bistå med hurtig hjelp til desperate familier via luftveier eller elveløp. Siden da har gruppene hjulpet mer enn en million mennesker.

Sør-Sudan har også heldigvis fått hjelp fra IRRM. 13 nødhjelpsgrupper har blitt sendt til områder i delstaten Unity, der over 100 000 mennesker fordelt over to fylker er rammet av hungersnød. Takket være flere vellykkede oppdrag har UNICEF vaksinert over 25 000 barn mot polio og meslinger, gitt over 11 500 husstander tilgang til trygt vann, sørget for at over 15 000 husstander har fått tilgang til hygieneprodukter, og mye mer.

UNICEF har hjulpet en mengde barn og familier siden 1946 da hjelpeorganisasjonen ble opprettet. For å drive sitt humanitære arbeid er UNICEF helt avhengig av økonomiske bidrag fra regjeringer og private givere. Med UNICEF-lotteriet ønsker vi å opprette en ny inntektskilde for UNICEF, slik at vi sammen kan hjelpe enda flere av de som trenger det mest.