Innovasjon for vann

Innovasjon for vann

Innovasjon for vann

Skrevet av Aurora. Først publisert 31.05.2017.

Vann er den naturressursen vi alle trenger for å overleve. I Dedougou, vest i Burkina Faso, finnes det landsbyer som ikke har hatt tilgang til rent vann før nå nylig. Denne historien er fra Kore, en av disse landsbyene.

36 år gamle Fatouma har bodd i Kore hele livet. Hun forteller at det er ikke mye som har forandret seg her i løpet av årene. Gjennombruddet kom i 2014, da det nye vannpunktet ble ferdigstilt og den lille landsbyen endelig fikk tilgang til rent vann. Fatouma kan fortelle at vannet smaker mye bedre etter at vannpunktet ble åpnet. Barna hennes blir ikke syke like ofte som før, for de slipper å drikke forurenset vann fra den gamle brønnen.

Landsbysjefen er enig. «Vi har fått tilbake god helse. Det er en veldig spesiell gave.»

Midler som UNICEF samler inn blir mange steder gitt til lokale styresmakter eller ideelle organisasjoner som jobber for samfunnsutvikling. Vannpunktet i Kore er bygget med støtte fra en av disse organisasjonene.

De har startet et pilotprosjekt hvor de lærer lokalbefolkningen teknikker for å manuelt bore etter vann og bygge vannpunkter. Alle delene som trengs for å bygge og montere vannpunktet blir også laget lokalt. Dette gir ikke bare rent vann til landsbyene i regionen, men betyr også at det skapes flere jobber.

Landsbyboere henter vann på et av mange dyrebare vannpunkter.
Landsbyboere henter vann på et av mange dyrebare vannpunkter.

Mahamadou er en av de som har fått opplæring og jobb gjennom programmet. Han sier: «Vi trenger flere nye vannpunkt i dette området, vi trenger rent vann til familiene våre. Jeg vil gjerne hjelpe til slik at flere får tilgang på rent vann. Jeg kan også tjene penger for å forsørge familien min.»

Innovasjon trengs over hele verden. Det er ingen tvil om at pilotprosjektet som er satt i gang har stor betydning for de som bor i regionen. Fatouma har nå tilgang på rent vann til seg selv og barna sine. Mahamadou har fått en mulighet til å hjelpe flere landsbyer i nærområdet, samt en betalt jobb. Tilgangen på rent vann sprer seg i Dedougou-regionen i Burkina Faso. Det er en vinn-vinn situasjon for alle parter.