Økt kunnskap og bedre helse

Økt kunnskap og bedre helse

Økt kunnskap og bedre helse

Skrevet av Benedicte. Først publisert 31.05.2017.

Landsbyen Békamba i sørvestlige Tsjad tiltrekker seg kvinner fra både fjern og nær. Her finnes nemlig ett av mange helsesentre som mottar støtte fra UNICEF, hvor mødre kan komme med barna sine for å få dem vaksinert mot blant annet meslinger, tuberkulose, stivkrampe og influensa.

Idéita Kaltouma (bildet ovenfor) er en av mødrene som priser seg lykkelig for at dette senteret eksisterer. Som en av innbyggerne i Békamba kan hun nå enkelt sørge for at barna hennes får livsviktige rutinevaksinasjoner, deltar i vaksinasjonskampanjer og at de mottar andre, grunnleggende helsetjenester.

«Familier i Békamba er heldige som har tilgang til helsesenteret her i landsbyen vår» sier Kaltouma. «I dag er datteren min frisk.»

Økt kunnskap og bedre helse
Tålmodige mødre venter i kø for å få sine barn vaksinert.

Det er ikke enkelt å bistå med temperatursensitive vaksiner i et land der elektrisitet kan være en mangelvare. Det er derfor UNICEF, WHO og myndighetene i Tsjad har investert fire millioner amerikanske dollar i å gjenoppbygge temperaturkontrollerte forsyningskjeder i helsesentre som det i Békamba.

Teknologiske forbedringer som dette gjør det også mulig med hjemmebesøk til familier som ikke har mulighet til å komme seg til helsesentrene. Trebarnsmoren Eugénie Maya er en av mange mødre som bor for langt unna Békamba til å kunne komme seg dit selv, så når vaksinasjonsteamet tropper opp på døren blir de tatt imot med et fornøyd smil.

Maya har imidlertid ikke alltid forstått eller akseptert viktigheten av vaksiner. Som mange andre steder i verden, eksisterer det fordommer og skepsis mot vaksiner også i Tsjad.

«Til å begynne med ville jeg ikke at barna mine skulle vaksineres på grunn av det jeg hadde hørt om vaksiner. Folk sa at vaksiner kunne forårsake andre sykdommer, så jeg gjemte barna mine hver gang det var vaksinasjonskampanjer,» sier Maya.

Nettopp på grunn av dette jobber UNICEF sammen med landsbyautoriteter og religiøse ledere for å informere og overbevise lokalsamfunn om at vaksinasjon er viktig og redder liv. Det blir ofte en del diskusjoner og besøk før holdningene endres og kunnskapen øker, men det er verdt det: Maya og mannen hennes ble til slutt overbevist, og har nå vaksinert barna sine mot polio.

Takket være UNICEF er den globale forståelsen for vaksinasjon på bedringens vei, og kvinner som Kaltouma og Maya er med på å spre disse positive holdningene. Vaksiner kan redde liv, og det gjør også økt kunnskap.