Støtte til dem som trenger det mest

Støtte til jordskjelvrammede

Støtte til dem som trenger det mest

Skrevet av Benedicte. Først publisert 24.07.2017.

Mer enn 200 000 barn i østlige Ukraina trenger umiddelbar og langvarig psykososial støtte etter å ha levd gjennom mer enn tre år med vold. Den pågående konflikten i Ukraina mister stadig fokus i medias søkelys, men barna som lever midt oppi det hele trenger hjelp snarest. UNICEF er klar over dette, og gir blant annet støtte til ungdomssentre der barn kan finne et fristed fra det kaoset de opplever.

Verst er konflikten i provinsene Donetsk og Luhansk, i nærheten av kontaktlinjen som skiller områdene kontrollert av regjeringen og områdene kontrollert av opprørerne. Barne- og ungdomspsykologen Anastasiya Kashyra (i rødt i bildet ovenfor) arbeider ved ungdomssentre som mottar støtte fra UNICEF i den utsatte byen Mariupol i Donetsk, 25 kilometer fra kontaktlinjen.

«Her kan barn se soldater på gaten» sier hun. «Lyden av eksplosjoner kan høres nesten hver natt, og noen ganger også om dagen.»

I slike ekstreme situasjoner er det vanskelig for barn å uttrykke hva det er de føler. Kashyra og ungdomssentrene organiserer derfor diskusjonsgrupper, personlig rådgivning så vel som kunstterapi for å hjelpe barna med å uttrykke det tunge og vanskelige de opplever.

Alle tjenestene tilgjengelig på ungdomssentrene er gratis. De fire ungdomssentrene som mottar støtte fra UNICEF tiltrekker omkring 1000 unge besøkende hver måned, og bistår med opptil 150 personlige rådgivningstimer for de som trenger det.

Fortsatt er det mange som trenger hjelp. Innsatsen til sosialarbeiderne, psykologene og spesiallærerne som arbeider til alle døgnets tider for barnas beste er upåklagelig, men slik situasjonen er i dag trenger de støtte utenfra. UNICEF fortsetter derfor å dedikere midler til ungdomssentrene i Mariupol, og arbeider aktivt for å samle inn ytterligere midler for å kunne hjelpe utsatte barn og familier i området.  Takket være UNICEF og de ansatte ved ungdomssentrene kan hvert barn og hver ungdom som møter opp få muligheten til å oppleve lyspunkt i en ellers problematisk hverdag.